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U.S. Department ) 1200 New Jersey Avenue, SE
of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Administration

AUG 0 4 2016

Mr. Frank Horvat -
ASCM - FedEx Freight
750 NE Fazio Way
Portland, OR 97211

Reference No. 16-0053
Dear Mr. Horvat:

This letter is in response to your March 28, 2016, email and subsequent phone conversation
with a member of my staff requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations
(HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to carrier requirements when transporting
packagings authorized under special permit. Specifically, you describe a scenario in which a
carrier (driver from FedEx) accepts and transports a hazardous material shipment operating
under a special permit that was not provided to it by the offeror/shipper at the time the
shipment was tendered. Your questions have been paraphrased and answered as follows:

Q1.  Isan offeror required to furnish a copy of the special permit to the carrier in all
instances when offering packagings authorized under a special permit?

Al." The answer is no. As provided in § 173.22a(c), when a special permit issued to a
person who offers a hazardous material contains requirements that apply to a carrier of
the hazardous material, the offeror shall furnish a copy of the current special permit to
the carrier before or at the time a shipment is tendered. However, the offeror is
required to do so only when the provisions of the special permit specifically require it
to be in the possession of the carrier during transportation.

Q2. Can a carrier (driver from FedEx) rely on information provided by the offeror/shipper?

A2.  Asprovided in § 171.2(f), no person may transport a hazardous material in commerce
unless the hazardous material is transported in accordance with applicable
requirements of this subchapter, or an exemption or special permit, approval, or
registration issued under the HMR. Each carrier who transports a hazardous material
in commerce may rely on information provided by the offeror of the hazardous
material or a prior carrier, unless the carrier knows or, a reasonable person, acting in
the circumstances and exercising reasonable care, would have knowledge that the
information provided by the offeror or prior carrier is incorrect.



Q3. Can a carrier (driver from FedEx) be cited for civil penalties due to the fact that it may
be transporting a special permit load without possessing a copy of the current special
permit?

A3.  Generally the answer is no unless the carrier knows or, a reasonable person, acting in
the circumstances and exercising reasonable care, would have knowledge that the
information provided (or lack thereof) by the offeror or prior carrier is incorrect. See
§ 171.2(D). Further, in instances where hazmat is not shipped in compliance with the
HMR, the U.S. Department of Transportation generally attempts to identify and bring
an enforcement proceeding against the person who first caused the transportation of
the noncomplying shipment. See the formal interpretation of carrier responsibility
when accepting hazmat for transportation in commerce (June 4, 1998; 63 FR 30411).!

[ hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance.
Sincerely,

T. Glenn Foster A
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch
Standards and Rulemaking Division

! https://www.gpo.gov/fdsys/pke/FR-1998-06-04/pdf/98-14561 .pdf
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From: Geller, Shelby CTR (PHMSA)

Sent: Monday, March 28, 2016 4:15 PM

To: Hazmat Interps

Subject: FW: Formal Request for Interpretation

Dear Shante and Alice,

Forwarded is a request for a formal letter of interpretation. Mr. Horvat’s address is:
Frank Horvat

750 NE Fazio Way

Portland, OR 97211

Thanks,
Shelby

From: Frank Horvat [mailto:Frank.Horvat2 @fedex.com]
Sent: Monday, March 28, 2016 2:31 PM

To: INFOCNTR (PHMSA)

Subject: Formal Request for Interpretation

I would like to submit a formal request for interpretation regarding how the shipper’s requirements in 173.22a{c), if
unfulfilled, affect the carrier’s liability for not meeting the general requirements set forth in 171.2(f). Please note,
171.2(f) does state:

“Each carrier who transports a hazardous material in commerce may rely on information provided by the offeror of the
hazardous material or a prior carrier, unless the carrier knows or, a reasonable person, acting in the circumstances and
exercising reasonable care, would have knowledge that the information provided by the offeror or prior carrier is
incorrect.”

T‘he\underlying question I would like to get answered is if the driver ( from FedEx) is transporting a hazardous
material shipment requiring a special permit and the permit was not provided by the shipper at the time it was
picked up can the driver or carrier ( FedEx) be cited for not having the special permit with him or her during the
transportation of the shipment?

If ybu need any additional information please let me know.
Thanks,

Frank Horvat

ASCM - FedEx Freight
Portland, OR 97211
971-806-5077



